Na terugkeer uit Compostella, worden de pelgrims negen dagen in A Coruña opgehouden door tegenwind. Nu kunnen wij ze eindelijk inhalen.
In Fare (A Coruña) werden we gedurende negen dagen door tegenwinden opgehouden. Op aandrang van de graaf van Holland, die van de inwoners had vernomen dat wij vanuit die haven met winden die naar Lissabon waaien niet konden uitvaren, keerden wij terug in de richting van Bretagne, ongeveer één mijl ver, en voeren binnen in een zeer goede haven, die Tuy (waarschijnlijk Ria de Ferrol) genoemd wordt, ingesloten tussen twee hoge bergen.
We vertrokken vandaar op het feest van de apostelen Petrus en Paulus (29juni).
Negen dagen is een lange tijd, als je niets te doen hebt en eigenlijk snel door wilt varen. Pelgrims hangen rond op hun schepen en in de haven. Sommigen gooien een hengeltje uit en vangen af en toe een harder. Anderen zijn meer nieuwsgierig en maken lange wandelingen in de omgeving; onder meer naar de Torre de Hercules.
Volgens onze anonieme pelgrim is deze toren door niemand minder dan Julius Caesar gebouwd. Maar tegenwoordig weten we dat de vuurtoren pas in de 2e eeuw gebouwd werd. Nog altijd staat hij op het schiereiland, krap twee en een halve kilometer van het stadscentrum. Het is de oudste vuurtoren die nog in gebruik is.
Eén man wacht niet af. Ik stel mij voor hoe Willem in de haven vissersboten ziet uitvaren en binnenlopen. Hij gaat op zoek naar een kapitein die hem kan vertellen waar gevist wordt. Met handen en voeten -of met behulp van een tolk- stelt hij de vraag en tot zijn verbazing hoort Willem dat de beste visgronden ten westen van A Coruña liggen. Hoe is het mogelijk dat zij wél richting Lissabon kunnen varen!? Dan wordt uitgelegd hoe de haven via een kleine omweg verlaten kan worden. Nu hoeft alleen de rest van de vlootleiding nog overtuigd te worden en kan de reis eindelijk vervolgd worden.
Vandaag is het precies achthonderd jaar geleden dat de noordelijke pelgrimsvloot de reis naar Lissabon hervat.
Op het kasteel van één van de Friese koggen zie ik eenzame figuur. Hij heeft een pak papier bij zich en een tekenstift waarmee hij nog snel een laatste schets van de stad en de eeuwenoude vuurtoren maakt.
Dit is een eerste glimp die we opvangen van bouwmeester Hendrik. In de volgende post zullen we nader met hem kennismaken.
(Kaart van de baai met daaraan zowel A Coruña als Ria de Ferrol)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten