Nu wij Jelmer, de hoofdpersoon van het verhaal hebben leren kennen, hervatten we de achtervolging. De pelgrims zijn op weg naar A Coruña en daar zullen wij hen over een paar dagen bijhalen:
We verlieten de haven van Sint-Mattheüs en hesen onze zeilen voor de Noordenwind, die met al zijn verwanten een geschikte metgezel is voor degenen die op weg zijn naar Lissabon. Onder een gunstige maar wel wat matige wind kwamen we de volgende vrijdag (16 juni) in de buurt van Fare (A Coruña), een vrij welvarende stad in Galicië, die een beschutte haven heeft, herkenbaar aan een hoge toren die door Julius Caesar is gebouwd.
Dat de vloot recht door de Golf van Biskaje vaart, lijkt op het eerste gezicht logisch, maar dat is het niet per se. Een kleine dertig jaar eerder, varen Kruisvaardersvloten uit het noorden nog veilig langs de Franse kust naar Spanje. Een kogge van zo'n vijfentwintig meter lang, met een even zo hoge mast, is in een storm immers een gemakkelijke prooi voor wind en golven. Volgens 13e eeuwse reisgidsen kan de overtocht in drie dagen voltooid worden, maar nu de wind het laat afweten, dobberen de pelgrims twee dagen langer op open zee; twee dagen waarin de watervoorraad slinkt en het weer om kan slaan..
Dan eindelijk op de vijfde dag, doemt de Spaanse kust op en kan de vloot veilig voor anker gaan in de haven van A Coruña. Op
het moment dat de Friezen A Coruña bezoeken, maakt de stad juist een
periode van sterke economische groei door en zoals we lezen, blijft dit niet onopgemerkt. In 1208 heeft koning Alfons IX de stad
'hersticht' en een aantal belastingvrijstellingen gegeven. In korte tijd groeit de stad hierdoor uit tot een belangrijk centrum van handel en visserij. In de
haven is het een drukte van belang en in de stad is de bedrijvigheid al
niet minder.
De bewoners van A Coruña weten dat geld moet rollen en zijn druk bezig met het verfraaien van hun stad. Het meest in het oog springt daarbij de kerk van de Heilige Jacobus aan de Calle de Parrote. De afgelopen jaren is flink aan deze kerk verbouwd en over iets meer dan een maand zal het nieuwe voorportaal gewijd worden.
In de late namiddag van vrijdag 16 juni kunnen de pelgrims na al die tijd op zee nog even wat passagieren. En misschien
leggen werklieden wel juist de laatste hand aan het portaal van de Jakobskerk,
terwijl de Friese pelgrims er langs wandelen.De bewoners van A Coruña weten dat geld moet rollen en zijn druk bezig met het verfraaien van hun stad. Het meest in het oog springt daarbij de kerk van de Heilige Jacobus aan de Calle de Parrote. De afgelopen jaren is flink aan deze kerk verbouwd en over iets meer dan een maand zal het nieuwe voorportaal gewijd worden.
(Het voorportaal van de Iglesia de Santiage met in het midden Sint Jacobus te paard.)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten