maandag 3 november 2014

Saladin in Buzancy

Jarenlang heb ik Buzancy in de Franse Ardennen enkel gekend als één van die vele plaatsjes waar het leven onherroepelijk uit weg trekt. Talrijke keren ben ik er doorheen gereden zonder te weten hoezeer haar geschiedenis vervlochten is met de Kruistochten:

In 1190, tijdens de Derde Kruistocht wordt Ogier d'Anglure gevangengenomen door Saladin. De 'Gesel van de Christenen' blijkt erg gesteld op zijn gevangene en staat hem zelfs toe om naar huis te reizen, om op zijn woord van eer terug te keren met het vereiste losgeld. Maar eenmaal terug in de Champage-streek krijgt Ogier niet het benodigde geld van zijn familie. Velen zouden zich op zo'n moment niet langer verplicht voelen om hun gelofte na te komen. Maar Ogier aarzelt geen moment en reist terug naar het Heilige Land, waar hij zich weer als gevangene meldt bij Saladin. Deze is zeer geroerd door zoveel eerlijkheid en geeft Ogier zijn vrijheid terug. Wel stelt Saladin hieraan enkele voorwaarden: Ogier en zijn nageslacht moeten de naam Saladin in ere houden; voortaan zal hij een maansikkel in zijn wapen dragen én Ogier moet thuis een Islamitische gebedsplaats bouwen.

En laat Ogier d'Anglure nu ook heer van Buzancy geweest zijn! Het wapen van dit stadje zit nog altijd vol maansikkels en langs de kerk loopt de 'Rue du Mahomet', waaraan tot 1927 een Islamitisch gebedshuis stond. 

(Nu staat er een basisschool op de plek waar eens de Mahomet stond.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten