donderdag 22 juni 2017

17 juni 1217 - Compostella en de gewapende bedevaart

Ik noem de Friese kruisvaarders eigenlijk steeds 'pelgrims'. Dat is omdat zij zichzelf ook zo noemen. In Compostella zien wij waarom:

Nadat we de schepen in veiligheid hadden gebracht, gingen we de volgende dag (17 juni) op weg naar Compostella, dat we na een zeer inspannende tocht, die een dag en een nacht achtereen duurde, bereikten. We keerden vandaar weer terug na offers gebracht te hebben aan God en aan de heilige apostel.

Gelijk na aankomst in A Coruña gaan de kruisvaarders in grote haast naar het graf van de apostel Jacobus in Compostella. In een dag en een nacht lopen de pelgrims zestig kilometer! Ik zie voor mij hoe ze in een lange stoet en zowat in gestrekte draf door een dor en desolaat Spaans landschap trekken. En waarom? Waarschijnlijk omdat ze op tijd willen zijn voor de zondagochtendmis.

Compostella is voor de pelgrims niet zómaar een bedevaartsoord. Het is één van de drie heiligste bedevaartsplaatsen die zij kennen. Hier raken Hemel en aarde elkaar op ongekende wijze. Hier kom je direct in contact met Gods heiligheid. De andere twee plekken zijn Rome en Jeruzalem. En als alles goed gaat, zullen de pelgrims ze tijdens deze reis alle drie bezoeken.

In de kruistochtprediking en -propaganda komt het aspect van de pelgrimage ook steeds naar voren. Mensen worden opgeroepen om op Kruistocht te gaan, omdat de Saracenen christelijk gebied veroverd hebben en omdat zij pelgrims geen vrije en veilige doortocht meer geven naar Jeruzalem. Het fenomeen Kruistocht is niermee natuurlijk niet in één keer verklaard en zéker niet gerechtvaardigd. Er speelt veel meer. Maar het laat ons wel begrijpen waarom de Friezen, op weg naar het Heilige Land zonder ogenschijnlijke noodzaak zo'n uitputtende mars naar Compostella ondernemen. 

Wíj zien de kruistochten als een van de meest tragische en misplaatste fouten van het Westers Christendom. Maar voor de Friese pelgrims gaat het in de eerste plaats om een bedevaart. En dat daarbij gevochten moet worden, is alleen maar een buitenkans. Niet alleen zullen de pelgrims nu in contact komen met de heiligste plekken op aarde; ze mogen zelfs deelnemen aan de uitvoering van Gods heilsplan.

(Sint Jacobus, gekleed als pelgrim in de Martinikerk te Franeker.)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten