maandag 26 juni 2017

Compostella - Pelgrimage en toerisme

De pelgrims zijn op tijd in Compostella voor de zondagochtendmis. Maar hoe ze de bedevaart beleven, lezen we niet in het verslag van onze anonieme pelgrim. Dankzij een pelgrimsgids van medio de 12e eeuw in de Codex Calixtinus kunnen wij ons toch een beeld vormen:

De kerk heeft geen scheuren of beschadigingen. Het is een buitengewoon bouwwerk; ruim, helder en alles in precies de juiste verhoudingen. Het getuigt van bijzonder vakmanschap. De kerk heeft twee galerijen, als een koninklijk paleis. En als iemand bedroefd opklimt naar de bovenste galerij, zal hij daar zóveel perfecte schoonheid aantreffen dat hij verheugd en blij zal worden. 
(..)
In deze voorname basiliek ligt onder het hoofdaltaar het vereerde lichaam van Santiago, in een marmeren kist, in een mooi gewelfde tombe, kunstig gemaakt en van de juiste afmeting. 
Het lichaam kan naar verluidt niet verplaatst worden, aldus Sint Theodrmir, bisschop van deze stad, die het ontdekte en niet in staat bleek om het te verplaatsen. Laat concurrenten van over de bergen beschaamd blozen, als zei zeggen dat zij ook maart íets van de heilige of zijn relieken hebben!
(..)
Voorbij de fontein is de voorhof, goddelijk geïnspireerd en met stenen plaveisel. Hier worden de schelpen als teken van Sint Jacobus aan de pelgrims verkocht, en wijnzakken, hertenhuiden, tassen, beurzen, linten, riemen en allerlei medicinale kruiden en specerijen en nog veel meer. 
De Franse straat heeft geldwisselaars, herbergiers en andere handelaren. De voorhof is een steenworp breed.

Compostella moet een overweldigende ervaring geweest zijn voor de Noordelijke pelgrims. Een kerk zo groot en kunstig als de basiliek van Sint Jacobus hebben zij in hun eigen streken nog nooit gezien. De zuilen die bijna eindeloos hoog opstijgen naar het gewelf, de talrijke vensters waardoor het licht naar binnen schijnt.. het is een heilig wonder van vakmanschap! 

In dichte drommen betreden de gelovigen de kerk, op weg naar het lichaam van Sint Jakobus, in de crypte onder het hoofdaltaar. Niet alleen een schedel of een arm, maar nota bene het héle lichaam van de heilige wordt hier vereerd! 

En dan eenmaal weer buiten, worden de pelgrims omstuwd door handelaars en geldwisselaars. De fel begeerde schelpen worden gekocht en tegelijk wordt ook een nieuwe tas, wat kruiden tegen zeeziekte of een flaconnetje heilig water aangeschaft.

Het bezoek aan deze eerste van drie bedevaartsplaatsen op deze reis is zonder meer een succes. Op naar Rome! 

(Een Kruisvaarderssouvenir)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten